Δευτέρα, 22 July 2019 10:08

Settle και Περιβάλλον: «Σκορπίστε τα κουκούτσια σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, αντιστρέψτε την κλιματική αλλαγή»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Θράκης καλεί τους πολίτες να μην πετάνε τα κουκούτσια των φρούτων στα σκουπίδια αλλά να ακολουθήσουν έναν άλλο δρόμο, σκορπώντας τα σε ακαλλιέργητες εκτάσεις.

Με αυτό τον τρόπο θα συνδράμουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με τη δημιουργία νέων δέντρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Πτολεμαΐδα είχαμε μια παρόμοια προτροπή από τους ιδρυτές του The Old Park Project, ενός καφέ το οποίο έδωσε ζωή σε ένα πάρκο με αυτό τον τρόπο, πετώντας δηλαδή τα κουκούτσια στο χώμα και όχι στους κάδους.

koukoutsia2Ωραία προτροπή αποτελεί και η ανακοίνωση από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Θράκης:

«Δεν πετάμε γενετικό υλικό στα σκουπίδια ή πώς τα κουκούτσια θα αντιστρέψουν την κλιματική αλλαγή». Τα περισσότερα φρούτα τα καταναλώνουμε τώρα το καλοκαίρι. Μεταξύ αυτών είναι και τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα, τα κορόμηλα, τα αχλάδια κ.λπ.

Όλα τα απομεινάρια τους (κυρίως τα κουκούτσια) τα πετάμε στα σκουπίδια. Αυτή η πράξη ισοδυναμεί με μια από τις μεγαλύτερες ανοησίες της «έξυπνης» εποχής μας.

Το κουκούτσι είναι ο σπόρος για να μεγαλώσει ένα δένδρο.

Είναι γενετικό υλικό που, αν εκτεθεί στα στοιχεία της φύσης, είναι πιθανόν να φυτρώσει, να μεγαλώσει, να καρπίσει και να δώσει όλα τα οφέλη που μπορούμε να πάρουμε από την παρουσία ενός οπωροφόρου δένδρου ή θάμνου.

koukoutsia3Μπορεί με τα φρούτα του να δώσει τροφή σε ανθρώπους και άγρια ζώα. Μπορεί να δώσει περισσότερο οξυγόνο από ότι η ποώδης βλάστηση. Επίσης η παρουσία δένδρων μπορεί να αντιστρέψει την κλιματική αλλαγή που βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας, όπως έχει επισημανθεί από πολλούς επιστήμονες.

Για αυτό λοιπόν στην υπόλοιπη ζωή μας καλό είναι να το βάλουμε ως στόχο. Όπως έχουμε βάλει στη ζωή μας τον διαχωρισμό των σκουπιδιών σε ανακυκλώσιμα και μη, έτσι πρέπει να έχουμε και ένα κουτάκι στο οποίο θα μαζεύουμε τους σπόρους (κουκούτσια) των φρούτων που καταναλώνουμε. Στη συνέχεια όπως θα πηγαίνουμε κάπου με το αυτοκίνητό μας ή το ποδήλατο, τα διασκορπίζουμε σε μέρη ακαλλιέργητα όπου παρατηρούμε την απουσία δένδρων. Για τα υπόλοιπα αφήστε την φύση να φροντίσει. Τα πιο υγιή, δυνατά και ευπροσάρμοστα θα μεγαλώσουν.

Γι’ αυτό λοιπόν:

«“Σκορπίστε τα κουκούτσια σε ακαλλιέργητες εκτάσεις”. Σίγουρα δεν θα φυτρώσουν όλα, αλλά και το 1% αυτών να φυτρώσει είναι πολύ καλύτερο από το να τα πετάμε στα σκουπίδια και να καταστρέφουμε γενετικό υλικό, που η βλάστησή του θα μπορούσε να κάνει τον πλανήτη μας καλύτερο.» - ΓΕΩΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Τελευταίες Δράσεις

Καμία δράση

Ημερολόγιο Δράσεων

τον προηγούμενο μήνα Αύγουστος 2020 τον επόμενο μήνα
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 31 1 2
week 32 3 4 5 6 7 8 9
week 33 10 11 12 13 14 15 16
week 34 17 18 19 20 21 22 23
week 35 24 25 26 27 28 29 30
week 36 31