Τρίτη, 28 June 2022 09:18

Φέτος θα κολυμπάμε παρέα με μοβ και γαλάζιες μέδουσες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οι αμέριμνες εποχές στην παραλία που κολυμπούσαμε ώρα στη θάλασσα και τίποτα δεν χαλούσε τη γαλήνη μας ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Πέρυσι κολυμπήσαμε παρέα με τις μοβ μέδουσες, που τις συναντήσαμε σε πολλές παραλίες της χώρας και τσίμπησαν όλο τον καλό τον κόσμο.

mov medousa Φέτος οι μοβ μέδουσες δεν θα είναι μόνες…

 Στην παρέα προστέθηκαν και οι γαλάζιες μέδουσες, οι οποίες κολυμπούν πλέον στα ρηχά του Θερμαϊκού τις τελευταίες ημέρες.

 Η αλήθεια είναι ότι οι γαλάζιες μέδουσες δεν ήρθαν επίσκεψη για πρώτη φορά στα νερά της χώρας μας, κολυμπούν μαζί μας     κάθε   χρόνο, απλώς φέτος έχουν πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα, καθώς η υπεραλίευση οδήγησε στην αύξηση του πληθυσμού τους.

 Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, εάν οι μέδουσες μας ακουμπήσουν, νιώθουμε ένα κάψιμο και μια   φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνει στο νερό μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και τη φαγούρα   ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους – έπαθα το ίδιο πέρυσι το καλοκαίρι και είναι επώδυνο.

 Αν και μπορεί κάποιος να τις απωθήσει εύκολα από την καμπάνα τους και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολο κάποιος να   πέσει πάνω τους, θέλει τεράστια προσοχή αν τις ακουμπήσει κάποιος, να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του, γιατί θα   πρηστεί  άμεσα (είναι σαν να ακουμπάς μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάς το πρόσωπό σου).

 Καλό είναι να έχουμε αντιισταμινικά χάπια αλλά και κορτιζονούχες κρέμες μαζί μας καθώς κολυμπάμε, αλλά και να μην         προσπαθήσουμε να πιάσουμε με γυμνά χέρια τις ανυποψίαστες μέδουσες.

Επειδή η άγνοια μπορεί να μας οδηγήσει στο πλησιέστερο κέντρο υγείας, υπάρχει το Jelly Report, που εκδίδεται κάθε Κυριακή με χρήσιμες πληροφορίες εμφανίσεων μεδουσών για τον μήνα που βρισκόμαστε, για καιρικές συνθήκες όπως ανέμους που μας έρχονται την εβδομάδα που ακολουθεί, αλλά και άλλες πληροφορίες που αφορούν γενικά τις μέδουσες.

Για σωστή ενημέρωση οι πολίτες καλούνται να ανεβάζουν τις καταγραφές τους στο iNaturalist μέσω της ιστοσελίδας https://www.inaturalist.org/observations/upload ή την αντίστοιχη εφαρμογή «iNaturalist» που υπάρχει για κινητά android και ios.

Την προσοχή μας απαιτεί και φέτος το μπάνιο μας στην παραλία, αλλά με τη σωστή ενημέρωση και τον σωστό εξοπλισμό όλα θα πάνε καλά!

ble medousa

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 June 2022 09:37