Τετάρτη, 15 June 2022 09:41

Ποιος είναι ο Μάριος από τη Νάξο που τρώει μοβ μέδουσες;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το καλοκαίρι του 2022 χαρακτηρίζεται από τον φόβο των μοβ μεδουσών.

Όχι όμως για τους κατοίκους της Νάξου, αφού, όπως διαπιστώνουμε, η αγαπημένη λιχουδιά του Μάριου, θαλάσσιου κατοίκου του νησιού, φαίνεται πως είναι οι μοβ μέδουσες.

Αλλά ας μιλήσουμε λίγο για τον Μάριο…

Ο Μάριος, η θαλάσσια χελώνα της Νάξου, έγινε viral στο ελληνικό διαδίκτυο ύστερα από ένα βίντεο που ανάρτησε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Naxos Island Wildlife Protection με τη χελώνα να καταβροχθίζει δεκάδες μοβ μέδουσες (Pelagia noctiluca), που κάνουν για δεύτερη χρονιά «απόβαση» στις ελληνικές θάλασσες.

Ο Μάριος είναι μια αρσενική Caretta carretta με μήκος καβουκιού 71 εκ., τον οποίο κατέγραψε η οργάνωση για πρώτη φορά το 2014 να κολυμπάει στην παραλία της Αγίας Άννας και έκτοτε κάθε χρόνο από τα μέσα Απρίλη έως περίπου και τον Δεκέμβριο περιφέρεται στα ίδια νερά, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη εξοικείωση με τους ανθρώπους.

Δεν πρόκειται όμως για μια απλή θαλάσσια χελώνα, γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να επιβιώσει, καθώς, όπως μαθαίνουμε από την οργάνωση, φροντίζει να μη συχνάζει εκεί που υπάρχουν επικίνδυνες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το 2021 ο Μάριος τραυματίστηκε στο πτερύγιο πιθανόν από κάποιο καρχαριοειδές, αλλά ευτυχώς το τραύμα επουλώθηκε χωρίς να χρειαστεί ανθρώπινη παρέμβαση.

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζώης Νάξου τονίζει ότι «εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζεται για τα άγρια ζώα της Νάξου, με ιδιαίτερη μέριμνα για τη θαλάσσια χελώνα, πραγματοποιώντας παρατηρήσεις στο πεδίο και επεμβαίνοντας όπου χρειαστεί, έχοντας ως σκοπό την αρμονική συμβίωσή τους με τους κατοίκους του νησιού».

Αυτός είναι ο Μάριος λοιπόν, που η αγαπημένη του λιχουδιά τυγχάνει να είναι ο φετινός φόβος των λουόμενων στις παραλίες της χώρας μας, όχι όμως των κατοίκων και των παραθεριστών της Νάξου.

Μήπως πρέπει να προσέξουμε τη δική μας ανθρώπινη δραστηριότητα ώστε να αφήσουμε τη φύση να επανέλθει στη δική της ισορροπία και οι συγγενείς του Μάριου να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση της συνάντησης με τις μοβ μέδουσες όχι μόνο το φετινό καλοκαίρι αλλά και τα επόμενα;

Μάριος χαλώνα1

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 June 2022 10:55