Παρασκευή, 22 September 2023 14:37

Μολυσμένη η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη – Στο «κόκκινο» η επικινδυνότητα του αέρα της Θεσσαλονίκης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Στα καθημερινά νέα της δυστοπίας που βιώνουμε ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα νέο που αφορά τον αέρα που αναπνέουμε και δεν προβλήθηκε από κανένα δελτίο ειδήσεων...

Έρευνα της Guardian διαπιστώνει ότι το 98% των Ευρωπαίων αναπνέει εξαιρετικά τοξικό αέρα που συνδέεται με 400.000 θανάτους ετησίως. Μόνο το 2% των κατοίκων της Ευρώπης ζουν σε περιοχές όπου η καθαρότητα του αέρα είναι κάτω από το όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη συγκέντρωση τοξικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Το 98% των ανθρώπων ζουν σε περιοχές με ιδιαίτερα επιβλαβή ρύπανση από μικροσωματίδια, η οποία υπερβαίνει την τιμή που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως όριο για την καθαρή ατμόσφαιρα.

Η χώρα που πλήττεται περισσότερο στην Ευρώπη από την ατμοσφαιρική ρύπανση εμφανίζεται η Βόρεια Μακεδονία. Σχεδόν τα 2/3 των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα ζουν σε περιοχές με τιμή που υπερβαίνει το τετραπλάσιο από το όριο του ΠΟΥ για τα μικροσωματίδια ρύπανσης στην ατμόσφαιρα (PM2,5), ενώ σε τέσσερις περιοχές διαπιστώθηκε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σχεδόν εξαπλάσια, μεταξύ των οποίων και στην πρωτεύουσά της, τα Σκόπια.

Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα και γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση κρούει των κώδωνα του κινδύνου στη Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη συγκαταλέγεται στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Ο αριθμός από τις μετρήσεις στα PM2,5 στην περιοχή είναι πάνω από 19 γεγονός που την καθιστά στις «μαύρες» περιοχές του χάρτη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι  πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και η Καλαμαριά, η Πυλαία, οι Αμπελόκηποι, ο Εύοσμος, το Κορδελιό, η Πολίχνη, η Ευκαρπία.

Αν δούμε προσεκτικά τα αποτελέσματα της έρευνας, διαπιστώνουμε πως μόνο το 2% του πληθυσμού της Ευρώπης αναπνέει καθαρό αέρα, ενώ οι ειδικοί λένε ότι η ρύπανση από τα PM2,5 προκαλεί περίπου 400.000 θανάτους ετησίως σε ολόκληρη την ήπειρο.

Οι επιστήμονες και η ΕΕ έχουν κρούσει επανειλημμένα των κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των επικίνδυνων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, αλλά οι τοπικοί δήμοι, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τα συναρμόδια Υπουργεία καθώς και η κεντρική κυβέρνηση παραμένουν ψύχραιμοι, αδιάφοροι και απαθείς.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος και συνδέεται με ένα τεράστιο φάσμα προβλημάτων υγείας, από καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη, κατάθλιψη και ψυχικές ασθένειες μέχρι γνωστικές διαταραχές και χαμηλό βάρος γέννησης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα –μελέτη του Εργαστηρίου Φυσικής Ατμόσφαιρας Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ–, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο, η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι απλά επικίνδυνη, αλλά αποτελεί βασική αιτία αύξησης των θανάτων στους ηλικιωμένους αλλά και πολλών προβλημάτων υγείας σε όλους μας.

Ο πλανήτης αλλάζει, ο αέρας αλλάζει και τα περισσότερα από τα γεγονότα που μας συμβαίνουν & επηρεάζουν την ευζωία μας...τα αγνοούμε...

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 September 2023 14:41