Παρασκευή, 24 March 2023 09:54

Έκθεση-κόλαφος για την Ελλάδα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

To νέο της ημέρας για τη χώρα μας έρχεται αυτή τη φορά από το εξωτερικό. Πρόκειται κάτι που μάλλον δεν θέλουμε ούτε να δούμε αλλά ούτε να συνειδητοποιήσουμε.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει αναφορά στις υποκλοπές, στη διαφθορά, στην έλλειψη διαφάνειας, στην αστυνομική βία, στο προσφυγικό, στην ελευθερία έκφρασης, στη λίστα Πέτσα που μοίρασε κρατικό χρήμα με αδιαφανείς διαδικασίες στα μέσα επικοινωνίας αλλά και στους δημοσιογράφους με σκοπό να εξυπηρετήσει συμφέροντα, το Qatargate και την Καϊλή.

Πρόκειται για πραγματικό κόλαφο για την κυβέρνηση και μας γεμίζει απορίες καθώς η έκθεση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, με βάση τουλάχιστον τις δηλώσεις αξιωματούχων των δύο χωρών.

Οι κυριότερες επισημάνσεις είναι οι ακόλουθες:

Ελευθερία της έκφρασης: Στις ειδήσεις εξυμνείται το κυβερνητικό έργο και δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν απειλές και επιθέσεις, σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λίστα Πέτσα: Το Govwatch και το Media Pluralism Monitor ανέφεραν έλλειψη διαφάνειας στη διανομή κρατικών επιχορηγήσεων σε μέσα ενημέρωσης για μια εκστρατεία ενημέρωσης για την υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 (τη γνωστή Λίστα Πέτσα). Αν και τα κριτήρια φαίνονταν να είναι αντικειμενικά, όταν μια ΜΚΟ θέλησε να υποβάλει αίτημα ζητώντας τη δημοσιοποίηση των κριτηρίων, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αυτό με την αιτιολογία ότι ο αιτών δεν είχε το νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στις πληροφορίες.

Απαγόρευση διαδηλώσεων: Σχετικά με το δικαίωμα των πολιτών στην ειρηνική διαμαρτυρία, επισημαίνεται ότι «η αστυνομία δεν επέτρεψε πορείες διαμαρτυρίας σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις».

Αστυνομική βία: Η υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία αποτελεί συστημικό και επαναλαμβανόμενο πρόβλημα.

Διαφθορά και έλλειψη διαφάνειας: Από τον νόμο προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για αξιωματούχους που καταδικάστηκαν για διαφθορά, αλλά η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε πάντα τον νόμο αποτελεσματικά σε πολλές και πολύ γνωστές περιπτώσεις που απασχόλησαν την επικαιρότητα.

Qatargate: Στις 11 Δεκεμβρίου, οι βελγικές αρχές συνέλαβαν την Εύα Καϊλή, Ελληνίδα βουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για φερόμενη συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς. Κατηγορήθηκε για διαφθορά, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος αφού φέρεται να έλαβε δωροδοκίες από την κυβέρνηση του Κατάρ και είναι προφυλακισμένη στις Βρυξέλλες.

Ελληνικές φυλακές: Καταγγελίες κάνουν λόγο για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων, σωματική κακομεταχείριση κρατουμένων από φύλακες, υπερπληθυσμό, ανεπαρκή υγιεινή.

Καταγγελίες για τη συμπεριφορά της αστυνομίας: Ο Συνήγορος του Πολίτη, μέσω του Εθνικού Προληπτικού Μηχανισμού Διερεύνησης Αυθαίρετων Περιστατικών, έλαβε 288 καταγγελίες το 2021, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν την αστυνομία και σχετίζονταν με την προσβολή της ανθρώπινης ακεραιότητας, της υγείας ή της προσωπικής ελευθερίας.

Προσφυγικό: Υπάρχουν αναφορές από αιτούντες άσυλο ότι κακοποιήθηκαν σωματικά και τους στέρησαν τα προσωπικά τους αντικείμενα πριν από την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

Σε μια πρόσφατη ανεξάρτητη έρευνα υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, το 93% των αυτοπροσδιοριζόμενων θυμάτων επαναπροωθήσεων δήλωσαν ότι οι αρχές τούς στέρησαν προσωπική περιουσία.

Υποκλοπές: Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει πως στις 11 Απριλίου τα μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι, από τις 21 Ιουλίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε κατασκοπευτικό λογισμικό Predator για να παρακολουθεί τον ερευνητή-δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Στις 26 Ιουλίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υπέβαλε καταγγελία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ισχυριζόμενος ότι είχε βρει στο κινητό του τηλέφωνο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.

Γυναικοκτονίες: Αναφορικά με τη βία σε βάρος των γυναικών, η έκθεση επισημαίνει ότι έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 15 γυναίκες είχαν πεθάνει ως αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής βίας.

Φυλετικές διακρίσεις: Ενώ το σύνταγμα και ο νόμος απαγορεύουν τις διακρίσεις σε βάρος μελών μειονοτικών ομάδων, οι Ρομά και τα μέλη άλλων μειονοτικών ομάδων αντιμετώπισαν διακρίσεις. Αναφορά γίνεται στη δολοφονία από αστυνομικό του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δέχτηκε πυροβολισμούς στη διάρκεια καταδίωξης, μετά από κλοπή βενζίνης αξίας 20 ευρώ.

Διακρίσεις στην εργασία: Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, σημειώθηκαν διακρίσεις με βάση τη φυλή, το φύλο, την αναπηρία και την ηλικία. Ειδικότερα επισημαίνει ότι εργοδότες απολύουν γυναίκες εργαζόμενες από την εργασία κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την εγκυμοσύνη. Ορισμένοι εργοδότες είναι απρόθυμοι να διατηρήσουν υπαλλήλους που είχαν μερική αναπηρία.

Την ίδια στιγμή, οι μισθοί των γυναικών ήταν 10,4% χαμηλότεροι από εκείνους των ανδρών υπαλλήλων.

Εσύ τα γνωρίζεις όλα αυτά ή απλά για σένα είναι Παρασκευή και αυτή η είδηση ακούγεται φυσιολογική στα αυτιά σου; Mήπως τα μέσα ενημέρωσης δεν την ανέφεραν πουθενά;

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 April 2023 10:22