Παρασκευή, 14 July 2023 16:09

H μεγαλύτερη απεργία της κινηματογραφικής βιομηχανίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Στη μεγαλύτερη αποχή από την εργασία εδώ και 60 χρόνια οδηγείται η κινηματογραφική βιομηχανία, καθώς η Ένωση των Ηθοποιών της Αμερικής (SAG-AFTRA) απεργεί, κάτι που κάνει εδώ και τρεις μήνες και η WGA, η Ένωση των Σεναριογράφων.

Το συμβόλαιο ανάμεσα στη SAG-AFTRA και στην AMPTP (American Motion Picture and Television Producers), η οποία εκπροσωπεί τα studio του Hollywood και τις εταιρίες παραγωγής, έληξε την Τετάρτη χωρίς να επέλθει νέα συμφωνία, γεγονός που οδήγησε τη SAG-AFTRA σε απεργία. Τα περίπου 160.000 μέλη της σταματούν από σήμερα τη συμμετοχή τους σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, απαιτώντας από τα μεγάλα studio πιο δίκαιη κατανομή των κερδών και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Παράλληλα, υπάρχει και ένα άλλο αίτημα των ηθοποιών που αποτελεί ανάγκη της εποχής και προβλέπει μια απειλή του μέλλοντος. Οι ηθοποιοί ζητούν την προστασία τους απέναντι στον κίνδυνο της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την αντικατάστασή τους. Απαιτούν διαβεβαιώσεις ότι η AI τεχνολογία και τα computer-generated πρόσωπα και φωνές δεν θα χρησιμοποιούνται για να πάρουν τη θέση ηθοποιών.

Απέναντι στις ανησυχίες των ηθοποιών, τα studio πρότειναν κάτι «ρηξικέλευθο», όπως ανέφεραν, που θα προστάτευε τους ηθοποιούς από την ψηφιοποίηση των προσώπων τους μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα προχωρούσε μόνο με τη συγκατάθεσή τους. Φυσικά, η πρόταση απορρίφθηκε από την ένωση ως απαράδεκτη.

«Προτείνουν οι καλλιτέχνες να σαρώνονται, να πληρώνονται την αμοιβή μίας ημέρας και η εταιρία τους να κρατά αυτή τη σάρωση της εικόνας τους και να μπορεί να τη χρησιμοποιεί στην αιωνιότητα. Αν νομίζετε ότι είναι μια πρωτοποριακή πρόταση, σας προτείνω να το ξανασκεφτείτε», δήλωσε ο Duncan Crabtree – Ireland, executive director της SAG και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων.

Στήριξη από μεγάλα ονόματα

Συνέπεια της απεργίας είναι τα μέλη της ένωσης να μην μπορούν να εμφανίζονται σε ταινίες ή να βρίσκονται σε προωθήσεις τους. Γι’ αυτό τον λόγο είχαμε και την ηχηρή αποχώρηση των πρωταγωνιστών του «Oppenheimer». Η νέα και πολυαναμενόμενη ταινία του Christopher Nolan για τον εφευρέτη της ατομικής βόμβας είχε χθες πρεμιέρα στο Λονδίνο, με τον σκηνοθέτη και όλο το cast να βρίσκονται εκεί. Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε η απεργία της Ένωσης, με αποτέλεσμα οι Cillian Murphy, Matt Damon και Emily Blunt να αποχωρούν από την πρεμιέρα και το κόκκινο χαλί. Ο σκηνοθέτης, μιλώντας στον κόσμο που παρευρισκόταν, δήλωσε τη στήριξή του στον αγώνα των ηθοποιών.

Πολλοί ηθοποιοί έχουν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους στην απεργία, όπως ο σταρ του «Better Call Saul», Bob Odenkirk, ο Hulk του MCU, Mark Ruffalo, και η Jamie Lee Curtis.

Οι διαδηλώσεις θα ξεκινήσουν σήμερα έξω από τα γραφεία του Netflix στην Καλιφόρνια και θα συνεχιστούν έξω από τα γραφεία όλων των μεγάλων studio, όπως η Paramount, η Warner Bros και η Disney.

Όσο διαρκεί η απεργία, τεράστιο μέρος της κινηματογραφικής βιομηχανίας καθηλώνεται. Ταινίες που σε μεγάλο βαθμό είναι ολοκληρωμένες, για τις οποίες απαιτούνταν μόνο μερικά reshoot, θα καθυστερήσουν, ενώ και τηλεοπτικές παραγωγές θα πρέπει να σταματήσουν, δημιουργώντας, βέβαια, μεγάλα προβλήματα στα studio. Ταυτόχρονα, οι ηθοποιοί δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, όπως είναι η Comic-Con, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, τα Emmy ή ακόμη και τα Oscar, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ζητήματα ακόμη και για αλλαγή της ημερομηνίας τους.

Picture1

 

Η μεγαλύτερη απεργία εδώ και 60 χρόνια

Φυσικά, η απεργία των ηθοποιών συμπορεύεται με αυτήν των σεναριογράφων, του Writers Guild of America, που αριθμεί 11.500 μέλη, τα οποία απεργούν από τις 2 Μαΐου, αποτελώντας έναν μεγάλο πονοκέφαλο για τα studio.

Η τελευταία φορά που και οι δύο ενώσεις βρίσκονταν σε παράλληλη απεργία ήταν το 1960, με πρόεδρο της Ένωσης των Ηθοποιών τον μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ Ronald Reagan. Αυτή είναι και η πρώτη απεργία των ηθοποιών από το 1980.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο CEO της Disney, Bob Iger δήλωσε ότι οι απαιτήσεις τόσο των ηθοποιών όσο και των σεναριογράφων είναι ανεδαφικές και βλάπτουν μια βιομηχανία η οποία ακόμη προσπαθεί να ορθοποδήσει από την πανδημία. Η δήλωσή του είναι ένδειξη της στάσης των μεγάλων studio, που προδιαγράφει ότι η απεργία ίσως έχει διάρκεια, αλλάζοντας πολλά στον προγραμματισμό και στα αναμενόμενα έσοδα των εταιριών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τo 2007 η μεγάλη απεργία των σεναριογράφων είχε κοστίσει στην Καλιφόρνια απώλεια 2 δισ. δολαρίων.