Τρίτη, 13 July 2021 14:21

Οι τοξικές μέδουσες εμφανίστηκαν σε παραλίες της Χαλκιδικής – πού οφείλεται η ξαφνική παρουσία τους

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οι καφέ μέδουσες, που συνήθως το τσίμπημά τους, εκτός από επώδυνο, είναι και τοξικό, έκαναν την εμφάνισή τους στις παραλίες της Χαλκιδικής, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία στους παραθεριστές.

medousa xalkidikiΗ είδηση αρχικά έγινε γνωστή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι λουόμενοι ανέβαζαν φωτογραφίες από τις μέδουσες, οι οποίες βρέθηκαν στις παραλίες της Ποτίδαιας, του Πολύχρονου και της Χανιώτης στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες και κυρίως η αύξηση της θερμοκρασίας για ακόμα μία φορά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για το νέο αυτό φαινόμενο. Η έντονη αλιεία η οποία παρατηρείται επίσης στην περιοχή θεωρήθηκε παράγοντας που επηρέασε εξίσου την εμφάνιση των καφέ μεδουσών στις παραλίες.

Οι μέδουσες τον τελευταίο μισό αιώνα βρίσκονται σε πληθυσμιακή έξαρση, ενώ μεταφέρονται από μέρος σε μέρος με τα θαλάσσια ρεύματα, καθώς δεν έχουν δυναμική μετακίνησης.

Καλό θα είναι να έχετε πάντα αμμωνία μαζί σας στην παραλία, που παρέχει ανακούφιση από ενδεχόμενο τσίμπημά τους, να μην αφαιρέσετε τα πλοκάμια τους με γυμνά χέρια, διότι έτσι θα μεταφέρετε τον ερεθισμό, και να ξεπλύνετε το σημείο επαφής πάντα με θαλασσινό νερό.

Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ενοχλητικά, κρατήστε την ψυχραιμία σας και κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο φαρμακείο, όπου μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ένεση κορτιζόνης.

Προσοχή λοιπόν στο κολύμπι και απολαύστε τη θάλασσα!

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 July 2021 14:27