Χρήσιμες Πληροφορίες

Κάποια στιγμή όλοι στη ζωή μας θα χρειαστούμε αίμα, τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν δεκάδες συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Έτσι, αν βρίσκεσαι στην Αθήνα την Τρίτη 31/8 αλλά και την Τετάρτη 1/9, έχεις τη δυνατότητα να λάβεις μέρος στην εθελοντική αιμοδοσία στο μετρό Συντάγματος. Όπως αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: «Μέσα στην περίοδο του φετινού Αυγούστου και στις δυσκολίες που έφεραν σε χιλιάδες συμπολίτες μας οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας SARS-CoV-2, σταθήκαμε όρθιοι χάρη στην αστείρευτη δύναμη της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης προς τους πληγέντες συνανθρώπους μας. Μπαίνοντας στη νέα εποχή του φθινοπώρου, που πάντα σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα και νέους προγραμματισμούς, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην προστασία της υγείας τους και της ζωής τους και ότι για κάποιους από αυτούς η πηγή ζωής είμαστε εμείς οι ίδιοι και το αίμα που κυλάει στις φλέβες μας. Το ΕΚΕΑ, παραμένοντας πιστό στον στόχο του να μην αφήσει καμία ζωή να κινδυνέψει, συνεχίζει τη διοργάνωση εξορμήσεων εθελοντικής αιμοδοσίας σε χώρους εκτός νοσοκομείων, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει μέσα στην περίοδο του φετινού καλοκαιριού με συνέπειά τους τη μείωση των εθνικών αποθεμάτων αίματος και τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στους…
Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων, ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρο τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού. Ερεθισμός στα μάτια και στο αναπνευστικό σύστημα Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυοι, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού. Οδηγίες ΕΟΔΥ O ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, συστήνει τη λήψη των παρακάτω μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς: Στην περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα, όσο το δυνατόν περισσότερο…
Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη άγχος, με μια πανδημία που αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα της ζωής μας. Οι καθημερινές προκλήσεις μας κάνουν νευρικούς και αγχώδεις και βάσει ερευνών με ένα υλικό που όλοι έχουμε στο σπίτι μας, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας με φυσικό τρόπο.      Ένας Ρώσος επιστήμονας με το όνομα Gennady Malakhoc ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε τις αγχολυτικές ιδιότητες της δάφνης, ενώ μαγείρευε. Το κάψιμο φύλλων δάφνης ανακουφίζει από το άγχος, αν «ανάψουμε» ένα ξερό φύλλο της στο χώρο του βρισκόμαστε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βγούμε από το χώρο και να επιστρέψουμε 10 λεπτά μετά.      Κάνοντας μια έρευνα για τη δάφνη ανακαλύψαμε και επιπρόσθετες χρήσιμες ιδιότητες, τόσες όσες δεν φανταζόμασταν, ότι θα είχε. Εκτός από τη μείωση του άγχους, χαλαρώνει σωματικά και νοητικά ανακουφίζοντας από την κόπωση. Τα φύλλα της έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς περιέχουν ευγενόλη, μια ένωση που δρα ως βασικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας.      Η ευγενόλη σε φύλλα δάφνης δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό και θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα, αν αισθάνεστε κρυωμένοι. Παράλληλα, η κατανάλωση 1 έως 3 γραμμαρίων φύλλων δάφνης την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Έρευνες δείχνουν πως το δαφνέλαιο επίσης, μπορεί να βοηθήσει…
Οι καφέ μέδουσες, που συνήθως το τσίμπημά τους, εκτός από επώδυνο, είναι και τοξικό, έκαναν την εμφάνισή τους στις παραλίες της Χαλκιδικής, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία στους παραθεριστές. Η είδηση αρχικά έγινε γνωστή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι λουόμενοι ανέβαζαν φωτογραφίες από τις μέδουσες, οι οποίες βρέθηκαν στις παραλίες της Ποτίδαιας, του Πολύχρονου και της Χανιώτης στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Περιβαλλοντικοί παράγοντες και κυρίως η αύξηση της θερμοκρασίας για ακόμα μία φορά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για το νέο αυτό φαινόμενο. Η έντονη αλιεία η οποία παρατηρείται επίσης στην περιοχή θεωρήθηκε παράγοντας που επηρέασε εξίσου την εμφάνιση των καφέ μεδουσών στις παραλίες. Οι μέδουσες τον τελευταίο μισό αιώνα βρίσκονται σε πληθυσμιακή έξαρση, ενώ μεταφέρονται από μέρος σε μέρος με τα θαλάσσια ρεύματα, καθώς δεν έχουν δυναμική μετακίνησης. Καλό θα είναι να έχετε πάντα αμμωνία μαζί σας στην παραλία, που παρέχει ανακούφιση από ενδεχόμενο τσίμπημά τους, να μην αφαιρέσετε τα πλοκάμια τους με γυμνά χέρια, διότι έτσι θα μεταφέρετε τον ερεθισμό, και να ξεπλύνετε το σημείο επαφής πάντα με θαλασσινό νερό. Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ενοχλητικά, κρατήστε την ψυχραιμία σας και κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο φαρμακείο, όπου μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ένεση κορτιζόνης. Προσοχή λοιπόν στο…
Σελίδα 1 από 4

Ημερολόγιο Δράσεων

τον προηγούμενο μήνα Μάρτιος 2023 τον επόμενο μήνα
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 9 1 2 3 4 5
week 10 6 7 8 9 10 11 12
week 11 13 14 15 16 17 18 19
week 12 20 21 22 23 24 25 26
week 13 27 28 29 30 31